Modul-Systems rekommendationer avseende säker installation av inredning och utrustning i Lätta Lastbilar

Modul-Systems rekommendationer avseende säker installation av inredning och utrustning i Lätta Lastbilar

-

Göteborg 2020-11-17

Modul-System grundat 1970 och en av världens ledande tillverkare av inredning och utrustning till lätta lastbilar, har under mer än 20 år arbetat aktivt med att skapa säkra arbetsplatser i lätta lastbilar. I trafiken är det proportionerligt fler allvarliga olyckor i arbetsbilar än i personbilar, då arbetsbilar ofta är hårt lastade och verktyg, last och utrustning kommer snabbt i farlig rörelse vid en krocksituation.

Vid utveckling av produkter tar Modul-System stor hänsyn till säkerhet, varför konstruktioner säkerhetsställs genom hållfasthetsberäkningar, krocksimuleringar och fysiska krockprov. Fysiska krockprover har utförts på flera olika marknader, med flera olika bilmodeller och utförda av flera olika certifieringsinstitut för att få en så bred och representativ bild av olika olycksscenarion som möjligt. Några av de samarbetspartners Modul-System arbetat med inom krocktestning är Dekra, TÜV, RISE, INRS, TRL samt Volvo Car Safety Centre.

Modul-System har även gjort publika krocktester med olika intressenter för att utvärdera och förbättra företagets lösningar.

De erfarenheter Modul-System kan summera och delge är följande:

För att säkra montage av inredning är det viktigt att montera i karossen på ett sätt som är optimerade för alla olika typer av fordon. På elektriska fordon finns batteripack under karossgolvet, samt känsliga komponenter och kablar i kaross sidan. Det är då inte möjligt att borra i karossen utan infästningar måste limmas mot den. För att få ett optimalt och säkert montage av utrustning är Modul-Systems rekommendation en kombination av infästning där utrustning monteras i Modul-Systems egen utvecklade golv Modul-Floor, i Modul-Systems egen utvecklade Modul-Rail list på karossväggen, samt monterat med Modul-Systems egna fästmaterial. Modul-Systems golv & vägglösningar limmas fast i karossen, både Modul-Floor och Modul-Rail, med moderna och testade lim som används inom övrig bilindustri och inom flygindustrin.

För mer information om Modul-Systems krocktester och våra rekommendationer kring säker installation i lätta lastbilar, kontakta Henrik Persson, 0705-468708 eller via mail henrik.persson@modul-system.com .


     

 

Webbplatsen använder cookies.  Läs mer

Acceptera